הכנה ללידה , מחקר US
הריון, לידה ולאחר לידה
אחת התפיסות הבסיסיות שלי כפיזיותרפיסטית היא שמלבד טיפול אני רוצה להעשיר את המטופלות שלי בידע שרלוונטי להן ובאפשרויות בחירה.
בפיזיותרפיה של רצפת האגן מתנהל לעיתים דיון בנוגע לפעולות מכוונות שבהן יש עליה משמעותית בלחץ התוך בטני (וולסלווה) ומהי מידת הנזק , אם בכלל, שפעולה כזו עשויה לגרום.
לאורך השנים הרבות שבהן אני עושה הכנה ללידה, לעיתים שמעתי ביקורת על כך שאני מלמדת נשים לדחוף, משום שזה אולי עשוי לגרום לנזק לרצפת האגן וגם משום שלידה אמורה להתרחש בקצב שלה , וזה כביכול מתערב באותו הקצב.
שימוש טכניקות דחיפה שונות במהלך הלידה נחקר בהרחבה במהלך השנים האחרונות ונמצא שנשים עם אפידורל חסרות לעיתים את תחושת הלחץ של ראש העובר, מה שהופך את הדחיפה המאומנת לחיונית להשגת דחיפה נכונה ויעילה במהלך השלב השני של הלידה.
מודעות של היולדת ליכולתה להשפיע ולשנות את הכיוון הדחיפה יכול להשפיע על מהלך הלידה.
בשנת 2017 התפרסם מחקר זה, שלמרות ההסתייגויות שאפרט מיד, הגביר את הביטחון שלי בכך שרצוי ללמד נשים לדחוף ביעילות ובתנוחות שונות.
אז ראשית להסתייגויות:
במחקר ההתערבות היתה בזמן הלידה, אני עושה זאת מספר שבועות לפני.
קבוצת המחקר הייתה קטנה וללא סטנדרטיזציה של מועד ההתערבות, וגם אני לא אספתי מידע סטטיסטי.
עם זאת , המחקר הראה שגם התערבות קצרה של כ 5 דקות הביאה להשפעה משמעותית על יעילות הדחיפה והפחתה בשכיחות קרעים בפרינאום.
בקרב הנשים שצפו באולטרסאונד במהלך הלידה, הלחיצות היו יותר יעילות מאשר אצל נשים שילדו ללא השימוש בטכנולוגיה.
בנוסף, נראה ששיעור הקרעים הספונטניים בתעלת הלידה בקרב נשים אלו הייתה נמוכה יותר מקבוצת הביקורת שילדה ללא השימוש באולטרסאונד.
דר שרון פרלמן – ממבצעי המחקר הסבירה: "פעמים רבות נשים חשות אשמה שהן נאלצו להיכנס לניתוח קיסרי לאחר שהרופא אמר שהן לא לוחצות כמו שצריך. באמצעות הטכנולוגיה הזו אפשר לסייע לאותן נשים ללחוץ כמו שצריך או לחלופין לראות שהמבנה של האישה לא מאפשר לידה רגילה וכך לחסוך את התחושות הקשות".
אני משתמשת באולטרסאונד בהכנה ללידה לצד אמצעים אחרים כדי ללמד לחיצה/דחיפה יעילה.
"ההליך החדש שבחנו הוכיח שתמונה אחת שווה אלף מילים. היולדות סיפרו שהן הרגישו הרבה יותר בטוח ללחוץ ורבות מהן העידו שבזכות הצפייה במסך האולטרסאונד, הן הבינו בדיוק מה לעשות. לפעמים המיילדת מנסה להסביר ליולדת איך ללחוץ נכון אבל כשהן מסתכלות על המסך, הן מבינות תוך שניות מה צריך לעשות", ציין ד"ר ינון גלבוע – גם הוא מעורכי המחקר.
הכנה פיזיקלית ללידה מקיפה את כל שלבי טרום הלידה והלידה בהיבט הפיזי ומהווה השלמה לכל קורס הכנה ללידה שעוסק גם בהיבטים האחרים (והחשובים) של ההכנה לאירוע הכל כך משמעותי הזה.
מכאן – שיש כנראה יתרון בהכנה של היולדת גם לקראת מצב שבו תתבקש לדחוף.
בהכנה ללידה , לצד השימוש באולטרסאונד תמקד במרכיבים פיזיקאליים נוספים וחשובים במטרה שכל יולדת תוכל לקבל את חווית הלידה הטובה ביותר, מתוך ידיעה שלידה עשויה להיות מורכבת , מפתיעה, ושונה מהמצופה.