אנדומטריוזיס

כאבים ביחסי מין

אנדומטריוזיס (באנגלית: Endometriosis) היא מחלה גינקולוגית כרונית, דלקתית ותלוית אסטרוגן, הנגרמת כאשר תאי רירית רחם (אנדומטריום) נודדים אל מחוץ לרחם, ומתמקמים באזורים שונים בגוף. המחלה גורמת לפגיעה פנימית שיכולה לבוא לידי ביטוי בשלל תופעות כמו כאבי מחזור וביוץ, כאבי אגן כרוניים, כאבי גב, הידבקויות של איברים, שלפוחית רגיזה ו/או כאובה, הפרעות במערכת העיכול, עייפות כרונית, דיכאון, פגיעה בפוריות, ועוד. 

תאי האנדומטריום שנמצאים מחוץ לרחם מגיבים לשינויים הורמונליים בדומה לתאים שבתוך הרחם, ובפרט לאסטרוגן. כאשר יש דימום משכבת האנדומטריום שברחם, ייתכן גם דימום מרקמת האנדומטריום שמחוץ לרחם וכן תהליכים דלקתיים שונים. לדם המופרש מהתאים שמחוץ לרחם אין דרך להיפלט מהגוף, והצטברותו גורמת בסופו של דבר להידבקויות בין הרקמה המדממת שאינה במקומה לבין איברים סמוכים, לנגעים ולרקמות צלקתיות בחלל האגן, למוקדים דלקתיים שעלולים לחדור לאיברים, ולציסטות שוקולד (אנדומטריומות) 

המחלה קשה לאבחון ואבחון מוחלט וודאי שלה יכול להיערך רק באמצעות ניתוח לפרוסקופיה (זעיר-פולשני) ובדיקה היסטולוגית של הרקמות שהוסרו. עם זאת, ניתן להגיע לאבחון מהימן יחסית באמצעות בדיקה גינקולוגית ואולטרסאונד אגן.

לאנדומטריוזיס יש דרגות חומרה שונות ולעיתים קרובות עובר זמן רב מתחילת הופעת הסימפטומים ועד לאיבחון.

אחת הטענות היא שהמחלה סובלת מ "עיוורון מגדרי" הנובע מהיות המוסד הרפואי גברי באופן מסורתי, ומכך שעד היום אין מחקר רפואי מספיק על נשים והרוב המכריע של המחקרים נעשה  על גברים,

כמו גם זילזול מסוים בתלונות הבאות מצד נשים ונערות הנתפסות כ"פינוק", "חולשה" "עצלנות", "הגזמה" ועוד.

מודעות לסימני המחלה יכולה להביא לאיבחון וטיפול בשלבים מוקדמים ומניעת סבל מיותר.

הסימנים יכולים להיות כאבים מחזוריים בהתאם למחזור החודשי, כאבים בעת מתן שתן או צואה, דימומים חריגים וגינאליים או אנאליים, כאבים ביחסי מין, אי פוריות , עייפות כרונית ועוד.

במידה ועולה ההשערה לקיום אנדומאטריוזיס מומלץ לפנות לאבחון וטיפול בהקדם.

אמצעי הטיפול הקיימים הינם הורמונאליים , נוגדי כאב כירורגיים, וטיפולים פיזיקאליים המתמקדים בהקלה על הסימפטומים.

בפיזיותרפיה ניתן להקל על כאבים, כאבים ביחסי מין , ניתן לשפר את תפקוד רצפת האגן ולסייע בשיפור איכות החיים של המטופלת.

חודש מרץ הוא חודש המודעות.

אחת מכל עשר נשים סובלת מאנדומטריוזיס.

לפעמים כל מה שצריך זה לשים לב.